Deelnemen

R&D-regeling voor hightech bedrijven

Om innovatie en versnelde ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de Einstein Telescope (ET) te stimuleren, is in het najaar van 2023 een R&D-regeling gelanceerd voor hightech bedrijven. Hiervoor is € 12,085 miljoen beschikbaar. De R&D regeling is onderdeel van het Einstein Telescope valorisatieprogramma en LIOF voert de regeling onder mandaat van het ministerie van OCW uit. De regeling staat open voor individuele bedrijven en samenwerkingsverbanden rondom vijf technologiedomeinen die relevant zijn voor de Einstein Telescope. De consortia kunnen bestaan uit startups en MKB'ers, grote bedrijven en kennisinstellingen.
De oproep (call) voor het technologiedomein optica is nu open. Onder de kop Timing op deze pagina vindt u meer informatie.

Foto ET Pathfinder.png

Alleen of samen

U kunt als individueel bedrijf een aanvraag indienen of binnen een consortium. Heeft u interesse om deel te nemen, neem dan contact met ons op. Samen bekijken wij graag bij welk consortium en welk technologiedomein u eventueel kunt aansluiten. Kijk op onze contactpagina voor een business developer bij u in de buurt.

 

Programma­manager Jorg van der Meij (LIOF): 

Dat er nu specifiek voor hightech bedrijven een extra stimulans komt, is een hele goede aanvulling op enkele bijzonder succesvolle grensoverschrijdende programma’s
 

Vijf technologie­domeinen


Deze domeinen zijn: 

 1. Trillingsvrij koelen: ontwikkeling van trillingvrij afkoelen van spiegels tot temperatuur 10-20 K.
 2. Vacuümtechnologie: kostenbesparingen van het vacuümsysteem en ontwerp van productiefaciliteit en installatiescenario.
 3. Trillingsdemping: ontwikkeling van optimale combinatie van passieve en actieve trillingsdemping.
 4. Optica: ontwikkeling van grote Si-spiegels en coating voor toepassing bij temperatuur 10-20 K. 
 5. Thermische deformaties: ontwikkeling van technologie om thermisch geïnduceerde deformaties te monitoren en compenseren.
   

Aanvraag­proces

 • Als er een call open is, bestaat de mogelijkheid om een aanvraagformulier op te vragen via de groene aanvraagbutton op deze website. Na het achterlaten van uw gegevens ontvang u de aanvraaginstructies en de benodigde documentatie. 
 • Na indiening van de aanvraag, ontvangt de aanvrager een ontvangstbevestiging per e-mail.
 • LIOF checkt vervolgens of de aanvraag volledig is, gebruik is gemaakt van het daartoe vastgestelde aanvraagformulier en tijdig is ingediend.
 • Wanneer de aanvraag niet volledig is, koppelt LIOF dit terug naar de aanvrager. Als er nog tijd is tot de sluiting van de call, dan is de aanvrager vrij om na aanpassing de aanvraag nogmaals in te dienen. Uitsluitend kennelijke fouten kunnen na sluiting van de aanvraagperiode door de aanvrager worden aangevuld.
 • Wanneer de aanvraag volledig is, krijgt de aanvrager een bevestiging per e-mail. Deze aanvraag zal vervolgens in het proces van beoordeling worden meegenomen.

 

Criteria

De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke begeleidingsgroep. Deze begeleidingsgroep gebruikt bij de beoordeling van de R&D-projecten de volgende criteria:

 • Aansluiting bij technologiedomein;
 • Economisch perspectief;
 • Kwaliteit van de aanvrager of het consortium;
 • Kwaliteit projectplan.

Timing en contactpersonen 

De oproep voor het technologiedomein Trillingsdemping is 31 mei 2024 om 23.59 uur gesloten. De openstellingen van de overige domeinen zijn:

 • Optica: Deze oproep staat nu open en sluit 12 september 2024 om 23.59 uur. Een beschrijving van het R&D-vraagstuk vindt u hier
 • Thermische deformaties: 2 september 2024. Deze oproep sluit 17 oktober 2024 om 23.59 uur. Een beschrijving van het R&D-vraagstuk vindt u hier
 • Vacuümtechnologie: meer info over de openstellings- en indiendatum volgt binnenkort.
   

Regeling

De volledige R&D regeling kunt u hier downloaden. De aanvraagdocumentatie is beschikbaar via de groene knop rechtsboven. 

Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met een business developer in de volgende regio’s:

 • Regio Limburg en overige regio's: Jorg van der Meij;
 • Regio Brabant: Karin van Dalen;

 • Regio Zuid-Holland: Albert van Dorssen;

 • Regio Oost-Nederland: Melissa Jonkman.

Voor de contactgegevens verwijzen wij u door naar de teampagina.

Ook buiten de openstellingen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We bouwen aan een sterk ecosysteem en daar kunt ook u een bijdrage aan leveren!

 

 

Aanvraagformulier

R&D regeling

Vul hieronder je gegevens in. Wij zullen dan contact met je opnemen. Wil je eerst meer informatie over de regeling klik dan hier
 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist